BELTÉRI BURKOLATOK:

 
    

Járólapok, falburkolatok

Járólapok, falburkolatok

Nagytáblák

Beltéri Nagytáblák

Mozaik falburkolatok

Mozaik falburkolatok

 

   Kapcsolódva a természetes kövekről eddig leírtakhoz, szeretnénk néhány fontos szempontot és gondolatot megosztani a beltéri természetes kőburkolatok kapcsán (járólapok és falburkolatok) az érdeklődőkkel. Miközben ezt tesszük tudatosan igyekszünk kerülni, amennyire csak lehetséges, a szakmai bikkfa nyelv használatát.

   Első és talán a legfontosabb szempont kell hogy legyen a vevő számára a megfelelő természetes kőburkolat kiválasztása során a célnak való megfelelőség elve. Ha például konyhapultot választunk, lehetőleg gránitot válasszunk, mivel a konyhai használat ebben az esetben egy olyan speciális terhelést jelent (pl. tisztítószerek, élelmiszerek: citrom, ecet, sólé, olajos gyümölcssavak stb.) amikkel szemben talán a gránit a legellenállóbb. De gondoljunk a fizikai behatásokra: vágás, karcolás, sulykolás stb. amikkel szemben csak egy olyan ellenálló anyag tudja felvenni sikeresen a harcot, mint a gránit. A jó tisztíthatóság miatt pedig kimondottan ajánlott a fényezett felület választása.

   Ha már a konyhában vagyunk, ejtsünk szót a következő szempontról, a csúszásmentességről is. Mivel a leggyakrabban mészkövet és márványt, esetleg palát vagy travertint alkalmaznak a természetes kövek esetében kimondottan ajánlott a mattcsiszolt felület választása, szemben a fényezett felülettel, a jobb tapadás miatt. Ilyen szempontból nézve igen előnyösek a hasított felületű palák is (pl. brazil pala antracit, fekete, szürke, multikolor, zöld színekben).

   Egy újabb fontos szempont amire tekintettel kell lennünk a takaríthatóság kérdése. Egy fényezett felületű vagy éppen mattcsiszolt kőburkolat mindig egyszerűbben takarítható mint egy antikolt, lángolt vagy éppen hasított kőfelület. Fontos része a takaríthatóságnak, hogy mindig a legmegfelelőbb tisztítószert alkalmazzuk! Ez a kérdés pedig már átvezet bennünket a megfelelően kiválasztandó felületkezelés szempontjához. A jól megválasztott felületkezelő anyag több előnnyel járhat. Egyrészt a számunkra legkedvezőbb színhatást érhetjük el a jól választott kőkezelő anyag alkalmazásával (pl.: vizes hatás, színélénkítés, mattfény, selyemfény, természetes színhatás...), másrészt az impregnált felület a szennyeződésekkel, sérülésekkel szemben nagyobb védelmet nyújt.

   Külön ki kell térnünk arra hogy beltérben igen fontos a kőburkolat kiválasztásakor figyelemmel lennünk arra, hogy más-más követelményeket támaszt egy konyha, fürdőszoba, nappali, folyosó .... stb. az adott kőburkolattal szemben. Végül de nem utoljára meg kell említeni színválasztás szempontjának fontosságát. A választott kőburkolat színének megfelelően illeszkednie, kapcsolódnia kell az épített beltéri környezet anyagaihoz, színeihez és felületéhet is. Ugyanakkor a természetes kő éppen a természetessége révén különbözik a beltérben általában alkalmazott csempéktől és egyéb műanyagoktól. Természetes, valóságos volta miatt magának a természetnek nyit utat és ad teret otthonunkban. Másrészt az ember, miután valamilyen módon maga is része a természetnek, eleve pozitív elfogultsággal viszonyul a természetes anyagokhoz, így a kőhöz is. Ez a hangoltság pedig, szemben a csempékkel és egyéb műanyagokkal, együtt jár egy otthonosabb, kellemesebb, meghittebb lakhatás élmény létrejöttével. Összességében, arra talán elegendőek az eddigiek, hogy nagyobb tudatosságra és körültekintésre intsenek bennünket választásainkban.

 
 

Járólapok, falburkolatok

Járólapok, falburkolatok

Nagytáblák

Beltéri Nagytáblák

Mozaik falburkolatok

Mozaik falburkolatok

 


..............................................................................................................................................................................................

Kőszalon Kft.
2045 Törökbálint, Dulácska utca 2.

Telefon: 06 23 232 571 Mobil: 06 30 274 3668,  06 30 465 9051
E-mail: iroda @ koszalon.hu Nyitvatartás: Hétfő-péntek: 08.30 - 17.00 Szombat: 10.00 - 13.30
www.koszalon.hu